Blogi

Liiku enemmän, valita vähemmän!

Kyllä, luit täysin oikein. Mä kehotan sua valittamaan vähemmän ja liikkumaan enemmän vaivoista, vammoista ja kivuista huolimatta. Mutta ennen kuin varaat seuraavan treenisi ja pahennat olemassa olevaa vammaa, lue artikkelini ajatuksella loppuun asti.

Urheilija ei tervettä päivää nää, eikä nää kyllä kukaan mukaan.

Palasin juuri kotiin kisareissulta Etelä-Koreasta. Skabojen taso oli äärimmäisen korkea ja paikalla olivatkin maailman kärkiryhmät mukaan lukien Red Bull All Stars, Monster Bboys, Bboy World Asia All Stars ja Europe All Stars. Näin kovissa kisoissa ei ole varaa löysäilyyn, vaan on vedettävä kaasu pohassa alusta loppuun asti. Tämä tarkoittaa sitä, että ainakin allekirjoittaneella kroppa kirjaimellisesti kuin pommin jäljiltä aina kisojen päätyttyä. Tälläkin hetkellä mun oikea lonkka on ruhjeilla, vasen polvi on turvonnut ilmapalloksi ja kaiken lisäksi nyrjäytin oikean nilkkani ensimmäisissä treeneissä skabojen jälkeen. Tilannetta ei helpota, että mulla on edessä Red Bull Bc One -maailmanfinaalit vajaa kahden viikon päästä. Mä en kuitenkaan jaksa valittaa vaivoistani koska tyhjänpäväinen negistely ja voivottelu vain haittaa valmistautumista tuleviin kisoihin. Olen ollut kehissä 20 vuotta ja tiedän, että ainoa keino parantua loukkaantumisista on treenata järkevästi ja suhtautua tulevaisuuteen positiivisesti. Siksi suuntasin eilenkin treeneihin kehoani kuunnellen, nilkkakivuista huolimatta. Vaikka mun vaivat onkin tällä kertaa lähtöisin puhtaasti breikistä, voisivat ne yhtä hyvin johtua mistä tahansa muusta asiasta, vaikkapa istumisesta. Sen on havaittu olevan yhteydessä esimerksi sydän- ja verisuonitauteihin, lihavuuteen sekä selkäkipuihin. Huh, kuulostaa vaaralliselta!

 

Mut lääkäri on kieltänyt mua tekemästä…

Yllä oleva lausahdus on ylivoimasesti yleisin tekosyy liikunnan lopettamiselle. En voi tehdä sitä tai tätä, koska mua on kielletty ja yllättäen 15 vuotta vanha vamma vaivaa edelleen. Mullekkin on sanottu, että en voisi enää breikata ja toivotettu hyvää loppuelämää kipulääkkeiden kera. Mä kuitenkin rakastan breikkaamista ja lopettaminen ei ole koskaan ollut vaihtoehto. Niinpä olen aina etsinyt käsiini sellaisen kaverin, joka ei ole yrittänyt päästä musta eroon mahdollisimman nopeasti, vaan oikeasti halunnut auttaa. Nämä ammattilaiset eivät koskaan sanoneet, että ”lepää kaksi viikkoa ja kokeile sitten miltä tuntuu” vaan heidän viestinsä kuului seuraavasti: ”Jos haluat kuntoutua, sun on tehtävä töitä sen eteen just nyt!”. He motivoivat mua ottamaan tulevaisuuden omiin käsiin ja kannustivat liikkumaan kivun sallimissa rajoissa niin pian kuin mahdollista. Älä säkään antaudu vaivojesi orjaksi vaan pyri tietoisesti kehittämään kykyäsi liikkua.

Liike on lääke

Kirjoitin tän artikkelin koska moni on laittanut viestiä, että helppo sun on jauhaa tota motivaatioshaittia, koska sullahan on kaikki aina hyvin. Olettamus on kaukana todellisuudesta. Jos listaisin tähän kaikki loukkaantumiseni, blogi ei todellakaan olisi enää mikään #kolmenminuutinluku. Tiedän tasan tarkkaan miltä tuntuu avata silmät heräämössä leikkauksen jälkeen ja opetella tekemään asioita alusta asti uudelleen. Meillä kaikilla on omat kamppailumme elämässä ja mä haluan kannustaa sua voittamaan ne. Meidän jokaisen keho muuttuu kokoajan mutta vain sulla mahdollisuus vaikuttaa mihin suuntaan. On täysin sun omasta asenteesta kiinni annatko kehosi rapistua vai aiotko pitää siitä huolta ja ehkä jopa vahvistaa sitä. Mikäli innostuit ja päätit, että nyt on ryhtiliikkeen aika, niin tässä on pari hyvää muistisääntöä treenien aloittamiseen ja vammojen kuntouttamiseen.

Treenien aloittaminen tauon jälkeen

  • Start easy: Aloita treenaaminen rauhassa ja kehoa kuunnellen.
  • Less is more: Rakenna treeniohjelmasi niin, että yksittäiset treenit eivät ole liian kuormittavia ja pystyt liikkumaan myös seuraavana päivänä.
  • Best antidepressant: Liikkuminen parantaa tutkitusti mielialaa. Hyvien treenien ansioista useat ongelmat muuttuvat usein yhtä kokoluokkaa pienemmiksi.
  • Ask for help: Jos et tiedä miten aloittaa tai vanhat vaivat mietityttävät, hae rohkeasti apua.
  • Try something new: Kokeile uusia lajeja ja löydä juttu joka motivoi. Maailma on täynnä nastoja lajeja. Treenaaminen ei tarkoita automaattisesti 10km lenkkiä vesisateessa tai hampaat irvessä raudan pumppaamista naapurin kellarissa.

Treenaaminen loukkaantuneena

  • Get help ASAP: Älä jää yksin ongelmiesi kanssa ja odottelemaan jos olo sattuisi parantumaan itsestään. On aina parempi tietää tilanne, kuin arvuutella mikä mahtaa olla vikana. Se on ensiarvoisen tärkeää optimaalisen optimaalisen kuntoutumisen kannalta. Loukkaamisen sattuessa on syytä hakeutua osaavan ammattilaisen juttusille välittömästi.
  • Be smart: Noudata ammattilaisen ohjeita ja muista, että jossain tapauksissa myös lepo voi olla oikea vaihtoehto.
  • Don´t be a hero: Kuuntele kehoasi. Jos treenaaminen on liian kivuliasta, lopeta heti!
  • Work around the injury: Akuuteimman vaiheen jälkeen, loukki on loistava tilaisuus kehittää heikkouksia ja löytää uusia tapoja liikkua. Mä olen monesti keksinyt täysin uudenlaisia liikkeitä, kun loukki on rajoittanut normaalia treenaamista.
  • Meditate: Päänsisäisen maailman hallinta on loistavaa treeniä. Auttaa suhtautumaan positiivisesti kuntoutumiseen ja tulevaisuuteen.
  • Be patient: Kuntoutuminen on joskus äärimmäisen hidasta ja välillä saattaa tuntua ettei kehitystä tule lainkaan. Älä kuitenkaan anna periksi. Luovuttajia tästä maailmasta löytyy, älä ole yksi niistä, vaan anna kaikkesi oman toimintakykysi eteen. Usko tai älä, mutta ihmeitä tapahtuu joka päivä!

Ylös, liikkumaan ja energiaa loppuviikkon!

-Hatsolo

 

 

Jaa artikkeli:

Reader Interactions

Comments

  1. Kuulostaa rajulta, mut se on just noin. Toi pätee osin myös henkisiin ongelmiin. Toki on aina helpompi sanoa tuommoisia asioita kun esim. Saada masentunut miele liikkeelle, mutta niin se vaan on. Itellä lukuisia loukkaantumisia ja masennusta, mutta en silti halua vaihtaa lajia. Kuntoutan aina itseni ja mietin, miten estän jatkossa k.o. vamman. Mitä nopeammin olen kuntoutukseni aloittanut ja mitä säntillisemmin olen ne tehdyt sitä paremmaksi on särki mennyt osa kuntoutunut ml. Mieli

    • Oot oikeassa että puhuminen on aina helpompaa kuin itse tekeminen. Oot hienosti hoitanut hommat masiksista huolimatta. Se on jännä miten keho ja mieli kulkee usein synkassa. Jatka samaa rataa ja energiaa syksyyn! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa mun jutut.

Laita mun uutiskirje tilaukseen ja saat ensimmäisenä tietää kaikki tärkeimmät jutut. Ei turhaa spämmiä vaan timantinkovaa asennetta, aitoa innostamista ja tietysti vain tilaajille eksklusiivista sisältöä.