Blogi

Myrskyn silmässä

Olen vaeltanut taas pari päivää syvissä vesissä. Mieli on sysimusta enkä osaa oikein yhdistää sitä mihinkään. Veto on pois, mikään ei huvita tai oikeastaan tunnu miltään. Ja jos jotain tunnen, niin sekin on paskaa. En voi edes sanoa, että mieli olisi maassa, kun koko mies vaeltaa kymmeniä metrejä maan pinnan alapuolella.

En ole tässä pisteessä ensimmäistä kertaa. Minulla on ollut näitä mustia kausia jo ihan pienestä pitäen. Ne alkavat aina samalla tavalla. Aamulla ei huvita herätä ja on äärimmäisen vaikea suoriutua edes perusaskareista. Päivän valjetessa mieliala tummuu hetki hetkeltä, eikä auta vaikka kuinka tsemppaisi vastaan. Ahdistus kuluttaa salakavalasti loppuun kaikista vahvimmankin ihmisen. Pahimmassa vaiheessa on turha ajatella töitä, saati harrastuksia. Fyysisesti olen täysin voimaton ja jokainen sekunnin sadasosa yhtä selviämistä omia ajatuksista ja tunteita vastaan. Näinä hetkinä ainut keino on vetäytyä peiton alle ja odottaa. Olla hiljaa niin pitkään, kunnes kyyneleet ovat loppuneet ja pahin on ohi. Voisin ehkä verrata fiilistä maailmanlopun ukkosmyrskyyn, tosin tällä kertaa salamat, ukkonen ja tuho tapahtuu oman pienen pään sisällä.

Joskus myrsky kestää vain muutaman tunnin, joskus useamman päivän. Olen kuitenkin oppinut, että pahinkin myrsky loppuu ennen pitkää. Se on ainut syy mikä auttaa jaksamaan. Tuhoisimman jakson keskellä pyrin meditoimaan ja juomaan vettä riittävästi. Nälkää en juurikaan tunne. Onneksi, sillä en todellakaan jaksaisi laittaa itselleni ruokaa.

“En koe olevani sairas tai kipeä näiden asioiden takia. Ehkä se vain on normaalia, että joidenkin pään sisällä myrskyää aika ajoin.”

Nuorempana minun oli vaikea käsittää kaikkea tätä. Silloin pelkäsin oloani ja tuntemuksiani. Ajattelin, että mussa oli jotakin pahasti vialla ja saatoin siksi olla viikonkin poissa koulusta. Reilu parikymppisenä uskaltauduin hakemaan apua, mutta visiitiltä Sturenkadun Psykiatriselle poliklinikalle sain mukaani vain masennusdiagnoosin ja lääkkeitä. Kummatkaan pika-avut eivät parantaneet oloani tippaakaan. Päin vastoin, niiden ansioista voin hetken huonommin kuin koskaan. Olen yrittänyt yrittänyt selvittää mitä myrskyni oikeasti ovat, mutta en pysty samaistumaan tutkimuksiin tai kirjoituksiin näistä mielen ongelmista. Eniten mua häiritsee se, miten kaikki lasketaan sairaudeksi ja, että mut pitäisi laittaa johonkin laatikkoon. En koe olevani sairas, kipeä tai heikko mielen myrkyjen takia. Ne on tehnyt musta vahvemman ja en enää pelkää pahoja fiiliksiä. Itseasiassa myrskyt ovat auttaneet mua ymmärtämään itseäni sekä maailmaa paremman.

Nykyään pahinta näiden ”ajanjaksojen” aikana on nähdä miten oloni satuttaa ihmisiä kaikkein lähimpänä. Tavoitteeni onkin oppia kertomaan tunteistani paremmin ja muistuttaa että, ei minusta ei tarvitse olla huolissaan, odottaa vain. Myrksytilanteet johtavat joskus riitoihin ja konflikteihin, enkä voi sanoa olevani niissä parhaimmillani. Usein tulee sanottua loukkaavia asioita ja jälkeenpäin syytän niistä itseäni, mikä pahentaa tilannetta entisestään.

Kun pahin on ohi ja myrsky näyttää laantumisen merkkejä, olokin voimistuu aste asteelta. On uskomatonta tuntea miten happirikas veri täyttää elimistön ja voimat palautuvat kaksinkertaisena. Olen kuin uudesti syntynyt, täynnä energiaa ja onnellinen. Yhtä myrskyä vahvempi, viisaampi ja rohkeampi. Olen lisäksi oppinut miten arvokas asia yksinkertainen hymy tai kaverin mitä kuuluu kysymys voi olla. Ne valaisevat mieltä pimeimmänkin hetken keskellä. Kun olen viimein noussut tolpilleni tiedän myös mitä minun on seuraavaksi tehtävä. On jakaa myrskyn silmässä opitut asiat maailmalle.

Minulle ilo, hymy ja positiivinen asenne elämään eivät ole koskaan olleet itsestäänselvyyksiä. Työllä ja oman mielen hallinnalla olen kuitenkin päässyt nauttimaan niiden voimasta. Toivon sinulle runsaasti iloa elämään ja erinomaisen hyvää Uutta Vuotta!

-Hatsolo

Jaa artikkeli:

Reader Interactions

Comments

 1. Tarvitset lämpimän tunne rikkaan ystävän ja vahvan rakkauden.joka auttaa sua henkisesti ulos nuista pimeistä ajan jaksoista…et ole ainut tunnen ja elän samassa pimeydessä löytämättä apua kyseiseen asiaan uskon vahvasti hyvä ystävyys suhde samankaltaisten kans voi auttaa ulos pääsyn tästä piinasta terveisin Allan Flink

  • Moikka Allan!
   Olet oikeassa, että ystävien tuki on mittaamattoman arvokasta. Tsemppiä sinulle ja voimaa tulevaan. Yläfemmat kaikille hyville ystäville!

   -Hatsolo

 2. Kiitos kirjoituksesta! Tutulta tuntuu. Kuulostaa jonkinasteiselta bipolaariselta syndroomalta. Mulla on vähän vastaava diagnosoitu tunne-elämän epävakaaksi heilahteluksi, johon on lääkitys. Tämä ilmenee mielettömänä energiana ja intensiteettinä, mutta vastapainoksi tulee totaalisen uupumisen hetkiä. Luovien ihmisten ongelma ? Hyvä, jos tunnet itsesi ja olet oppinut elämään temperamenttisi kanssa.

  • Kiitos kommentistasi!

   Luovuus syö energiaa, varsinkin kuin sille antautuu kokonaan. Paljon voimia ja tsemppiä jatkoon. Olkoon 2018 luovin ikinä!
   -Hatsolo

 3. Kiitos. Tsemppiä sinne ja tsemppiä meille kaikille tunteidemme kanssa painiville! ❤

  • Kiitos sinulle kommentistasi!

   Tsemppiä uuteen vuoteen ja rohkeutta tulevaan!

 4. Kyllä tässä itku tuli lukiessa, kuin itseni kirjoittamana. Tämä on osin helpottavaa kuulla…en ole oireideni kanssa yksin. Lähimmäisilleni luonteeni on ollut aina raskas ja siitä kärsin aivan kuollakseni. Konflikti tilanteissa järki ei toimi ja kieli mongertaa mitä ihmeellisempiä lausahduksia. Tuntisin itseni normaalimmaksi jos tuntisin vähemmän. Voimia! Yst. Hannu

  • Moikka Hannu!

   Kiitos kommentistasi. Se, että välillä on vaikeampaa ei tee kenestäkään huonoa ihmistä. Myrskyn silmassa maltti on valttia! Paljon voimaa sinulle ja mahtavaa uutta vuotta!
   -Hatsolo

 5. Hello!hyvä kirjoitus sinulta jälleen…on hienoa että osaat laittaa olot ja tuntemukset noin järkevästi sanoiksi.Toivon olosi tasaantumista ja voimia tulevaan.Iso Kiitos kun jaksat jakaa hyvää..se tarttuu? vakaasti luulen etten olisi tästä menneestä vuodesta selvinnyt näin vahvana ilman ajatuksiasi ja tapaasi sitä kertoa?.vuosi sitten tähän aikaan olin perusterve eikä jatkuvia lääkkeitä käytössä.se muuttui heti kun vuosi vaihtui… jouduin leikkaukseen ja sen seureuksena mutta ei siihen liittyen sain diagnoosin kahdesta kroonisesta sairaudesta jotka ovat melkoisesti syöneet psyykettä ja jaksamista.Mutta Onneksi tutustuin tfw:hen ja näin inspiroivan puheesi,tapasi tsempata jengii!!on antanut valtavasti voimaa!!silti…kuolemanpelko..se aina välillä kiusaa…?

  • Kiitos Nina vastauksestasi ja sanoistasi. Hienoa, että olen voinut auttaa. Pelkojen ja muiden mielen juttujen kanssa kantsii muistaa että ne on tosia vain omassa mielessä ja menevät usein ohi. Rutkasti voimaa sinulle ja energiaa alkuvuoteen. Nähdään treeneissä!
   -Johannes

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Tilaa mun jutut.

Laita mun uutiskirje tilaukseen ja saat ensimmäisenä tietää kaikki tärkeimmät jutut. Ei turhaa spämmiä vaan timantinkovaa asennetta, aitoa innostamista ja tietysti vain tilaajille eksklusiivista sisältöä.