Archives for huhtikuu 2017

Älä pelkää, kukaan ei ole koskaan täysin valmis!

“Talent is a universal gift, but it takes a lot of courage to use it. Don’t be afraid to be the best.” – P. Coelho

Tein viime lauantaina paluun kansainvälisille kisalavoille kun Ranskan vanhimmassa kaupungissa, Marseillessa, järjestettiin Battle Europa niminen break-tapahtuma. Tapahtumaan oli kutsuttu kahdeksan kutsuvierasryhmää eri puolelta maailmaa, aina Etelä-Koreasta ja Suomesta lähtien. Oli todellinen kunnia edustaa ryhmääni Flow Mo:ta yhdessä Euroopan kovimmista kisoista. Olemme kiertäneet kansainvälisissä kisoissa jo vuodesta 2002 asti ja tottuneet menestymään. Kuten niin monesti aiemminkin, tälläkin kertaa tavoitteena oli vain ja ainostaan voitto. Kierros kierrokselta raivasimme vastustajat tieltämme. Jyräsimme vahvuuksiimme nojaten ja viikinkityyliin otimme paikkamme finaalissa. Tällä kertaa jouduimme kuitenkin pettymään. Voitto ja palkintorahat karkasivat Etelä-Korean Drifterz jengille ja meille jäi käteen ainoastaan katkeran makuinen kakkossija sekä kovan lattian aiheuttamat ruhjeet ja mustelmat. Tappiolla on toki puolensa. Se syö miestä, kasvattaa nälkää ja pistää harjoittelemaan entistä kovemmin. Tälläkin kertaa palasin Ranskasta kotiin äärimmäisen motivoituneena ja jo paluulennolla listasin asiat, joita minun on kehitettävä seuraavaa skabaa varten.

Voittaminen on pelottavaa. On paljon helpompi tyytyä vain OK suoritukseen ja katsella vierestä kun kaverit laittavat kaiken peliin. Mutta kun seisoo numerolappu rinnassa lähtöviivalla sukset jalassa, tietää että enää ei peräännytä. On vaan tehtävä parhaansa ja luotettava itseensä. Suksien luistosta riippumatta. Yhdessäkään skabassa oloni ei ole ollut täysin optimaalinen. Itseasiassa aina on jotakin “pahasti” pielessä. Tanssilattian materiaali on huono, loukkaantumiset hidastavat menoa, matkaväsymys painaa kropassa ja ennen kaikkea DJ soittaa p*skaa musiikkia. Mikäli kaikki edellä mainitut sattuvat olemaan kunnossa, niin vähintäänkin maha on aina sekaisin ja treenikausi on ollut liian lyhyt. Vieraassa ympäristössä ja jännittävässä tilanteessa mieli on mestari keksimään tekosyitä. Se osaa perustella aukottomasti miksi juuri TÄNÄÄN kannattasi jäädä kotiin. Olenkin oppinut jättämään pään sisäiset valitusvirret omaan arvoonsa ja käyttämään pelkoa moottorina. Se on voimavara jonka avulla pystyn haastamaan itseäni ja nousemaan tilanteen vaatimalle tasolle.

Mikäli huomaat, että tiukan paikan jäädyt ja mieluummin peräännyt, kuin päätät rohkeasti ottaa härkää sarvista on korkea aika oppia kohtaamaan omia pelkoja. Kaikki meistä pelkäävät ja kukaan ei ole koskaan täysin valmis. Täydellistä hetkeä ei ole olemassakaan. On sinusta kiinni annatko pelkojen kontrolloida elämääsi.

Tässä viisi battle-testattua vinkkiä miten voit helpottaa omien pelkojesi kohtaamista.

  1. TOIMI: Toiminta kasvattaa rohkeutta. Aloita pienistä asioista ja taklaa vähitellen suurempia pelkojasi. Rohkeus ei ole synnynnäistä. Se on voimavara, joka kehittyy samaan tapaan kuin penkkipunnerrus, treenaamalla. Tartu siis tankoon ja toimi!
  2. RENTOUDU: Hengitä tasaisesti pitkiä ja syviä hengenvetoja. Rento ja luonnollinen hengitys rentouttaa nopeasti kehon sekä mielen ja palauttaa toimintakyvyn tiukoissakin paikoissa.
  3. OPETTELE: Uusien asioiden opettelu on aluksi aina hieman jännittävää. Ne kuitenkin kerryttävät kokemuspankkiasi. Pian huomaat, että sinulla on taitoja hallussa aina virkkaamisesta breikkaamiseen ja edes karaokeillat eivät saa punttejasi tutisemaan. Monipuoliset kokemukset rikastuttavat elämääsi ja auttavat sinua suhtautumaan positiivisesti arjen tarjoamiin haasteisiin.
  4. OLE OMA ITSESI: Viimeinen ja kaikkein tärkein neuvo. Älä turhaan vertaa itseäsi muihin. Oma suoritus ratkaisee. Parhain valttikorttisi on olla oma itsesi ja uskoa omaan visioon sekä kykyihisi. Se on toiminut minulla ja tuhansilla menestyjillä ennen minua. Isoimman arvon tilanteeseen annat olemalla OMA ITSESI!

Tsekkaa Battle Europan finaalibattle tästä:

Rohkeutta ja voimaa viikonloppuun!

-Hatsolo

Licence to chill – lupa levätä

Kello soi. Silmäluomet painaa tonnin, en jaksa nousta ja painan torkkua. Vajaa kymmenen minuutin pyörimisen jälkeen kello herättää uudelleen. Alla on pitkä työviikko joka saa painovoiman tuntumaan lähes kymmenkertaiselta normaaliin verrattuna. Jatkaako unia vai noustako ylös? Hetken tuumailtuani teen rohkean päätöksen. Laitan herätyksen pois päältä ja annan itselleni luvan nukkua niin pitkään kuin unta riittää.

Unohda täydellisyyden tavoittelu

Self help -oppaita lukiessa syntyy helposti mielikuva siitä, että onnellisuus, hyvinvointi ja tehokkuus ovat saavutettavissa ainoastaan äärimmäisellä treenaamisella ja yliluonnolliselta kuulostavalta oman elämän optimoinnilla. Kaiken pitäisi olla täydellisesti balanssissa ravinnosta, levosta ja treenaamisesta lähtien. Vaikka seisonkin vahvasti puhtaan ruuan, järkevän treenin ja aikaisten aamujen takana haluan muistuttaa, että täydellistä elämäntapaa ei ole olemassakaan. Ei kirjojen sivuilla saati oikeassa elämässä. Voin rehellisesti myöntää, että välillä mäkin dokaan, mokaan, nukun myöhään ja syön pitsaa sekä jäätelöä. Se on normaalia ja täysin hyväksyttävää. Vapaasta elämäntyylistä huolimatta pystyn edelleen tekemään työni tasolla josta moni haaveilee.

Mun duunit ovat vaihtelevia ja poikkeuksetta fyysisesti äärimmäisen rankkoja. Breikkiskaboissa ja puhekeikoilla menee usein myöhään yöhön ja pitkät matkapäivät verottavat energiatasoja entisestään. Siinä vaiheessa kun muut lopettavat puheen kiitoksiin ja myyntipuheisiin, on mulla edessä vielä breikkisoolo. Vaikka se yleisön silmiin tanssiminen saattaa näyttää kevyeltä ja helpolta, vaatii se kuitenkin paljon, sillä tyyliini kuuluukin tykittää täysillä ja itseäni säästelemättä. Varsinkin breikkiskabojen jälkeen kroppani on täynnä mustelmia ja ruhjeita. Ainut keino jaksaa onkin pitää huolta tarvittavasta levosta. Olen kova treenaamaan, mutta ennen kaikkea mestari ottamaan iisisti.

Kevyttä ruhjetta jalassa breikkiskabojen jälkeen pari vuotta sitten.

 

Älä tee levosta suorittamista

Mä en häpeile, että muutaman viikon työputken jälkeen saatan viettää pari päivää keskittyen vain itseeni. Mulle lepääminen ei tarkoita suorittamista tai hifistelyä infrapunasaunoissa, jääkylvyissä tai muissa hoidoissa. Mä en käytä vempimia enkä mittaa vireystilaani, sillä mulle lepo tarkoittaa paluuta yksinkertaisten perusjuttujen pariin. Mä nukun, meditoin, otan lomaa somesta, nään kavereita, tai sitten tykitän sarjoja Netflixistä. Se on mun tapa ladata akkuja, nuolla haavojani ja kasata itseni henkisesti.

On inhimillistä olla väsynyt

Seuraavan kerran kun tunnet itsesi väsyneeksi, anna itsellesi lupa levätä. Suorituskeskeisessä maailmassamme tarpeesta levätä on tullut heikkous. Sun ei kuitenkaan tarvitse uhrata tervetyttäsi työnantajasi takia. Jos väsyttää, olet ansainnut hetken levon. Jos lepääminen tuntuu haastavalta niin tässä muutama vinkki miten päästä alkuun.

  1. Lepää: Nuku, huilaa ja makaa sohvalla. Nauti siitä, että tänään ei tarvitse tehdä mitään ja löhöile hyvällä omalla tunnolla kyllästymiseen asti.
  2. Rentoudu: Antaudu hyvän kirjan vietäväksi, kuuntele musiikkia, varaa aika hierontaan, käy bissellä kaverin kanssa tai meditoi. Opi löytämään itsellesi parhaat keinot rentoutua ja ottaa iisisti
  3. Ulkoile: Lähde kevyelle kävelylle yksin tai ystävän kanssa. Mikään ei virkistä kehoa ja mieltä paremmin kuin lenkki kauniissa Suomen luonnossa.

Tehokasta ja levokasta viikkoa!

Toivon sydämestäni, että hyvinvointi olisi muutakin kuin muoti-ilmiö

Uusia treenivillityksiä ja ruokavalioita on markkinoilla nyt ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Hyvinvointi on puhtaasti kaupallista ja kuluttajaa harhautetaan uskomaan, että terveys olisi ostettavissa pillereiden, jauheiden ja supertreenien muodossa. Lukemattomat suuryritykset ovat haistaneet rahan ja ratsastavat nyt tyytyväisenä hyvinvoinninboomin aallolla, sekä trendikkäillä erikoisruokavalioilla. Jopa perinteiset maito- ja makkaratehtaat ovat huomanneet kasvaneet markkinat ja lisänneet valikoimiinsa gluteenittomia, maidottomia ja jopa täysin vegaanisia tuotteita. Kilpailu on kovaa ja tuotteiden laatu vaihtelee laidasta laitaan. Jopa ammattilaisena on välillä lähes mahdotonta pyrkiä selvittämään, millä firmalla on ”puhtaat jauhot pussissa”. Hyvinvointi- ja liikuntapalveluiden tarjoajana olenkin joutunut asettamaan itselleni todella tiukat kriteerit, minkä toimijoiden tai trendien takana seison, saati mitä edes kehtaan tarjota asiakkailleni.

Saan lähes viikottain sämplejä eri toimijoiden tuotteista siinä toivossa, että mainostaisin tai kirjoittaisin niistä omissa some -kanavissani. Patukat, smoothiet, juomat ja snackit ovat pakattu äärimmäisen houkutteleviin kääreisiin, joissa oman logon jälkeen isoimmalla ovat kohderyhmästä riippuen tietysti non-GMO, GlutenFree, NoDairy ja Vegan -merkinnät. Tuotteet ovat niin myyviä, että omat hyvinvointilevelit tuntuvat nousevan jo pelkästä tuotteiden hypistelystä. Vasta kun kääntää paketin ympäri ja lukee pienellä präntätyn tuoteselosteen tajuaa, että mikään ei ole todellisuudessa muuttunut. Uudet merkinnät eivät tosiaankaan ole mikään tae tuotteen terveellisyydestä. Suurin tuotteista on edelleen roskaa, nyt vain värikkäämmin ja trendikkäämmin pakattuna. Onneksi joukkoon mahtuu hyviäkin tuotteita, mutta niiden löytämiseen vaaditaan vain salapoliisimaista asiaan perehtymistä.

#BEASTMODE

Samat sävelet pätevät myös treenaamiseen. Blogit ja lehdet ovat täynnä mitä älyttömämpiä treenejä, jotka ovat teknisesti ja fyysisesti niin haastavia, että niiden suorittaminen on käytännössä mahdotonta jopa kaikkein kovimmilta karpaaseilta. Kaikkein paras esimerkki on erään jenkkiläisen suoratoistopalvelun treenit, jotka ovat tarkoituksella tehty niin vaativiksi, että niitä ei edes pystyttäisi suorittamaan läpi. Olen lähes 100% varma, että valtaosaa näistä treeneistä ei ole edes testattu ennen niiden julkaisua. Ne on vain lyöty kasaan mielivaltaisesti, koska #BEASTMODE on kova juttu. Sitten tuhannet harrastajat kokeilevat treenejä ja makaavat session lopussa lattialla omassa hikilammikossaan oksennusta pidättäen. Onnistumiset ja tulokset mitataan sen perusteella kuinka “kuollut” olet harjoituksen jälkeen tai kuinka monta päivää kroppasi on hajalla.

DO NO HARM

Olen päässyt urani aika valmentamaan useita alansa ehdottomia huippuja aina yritysjohtajista jenkkifutareihin ja uimareihin. Kun edessä on henkilö, jonka vuosi-ansiot ovat miljoonaluokkaa tai joka on juuri voittanut olympialmitalin on täysin selvää, ettei treenien ja ruokavalion suhteen pelleillä mielivaltaisesti jutuilla, jotka ovat trendikkäitä juuri tällä hetkellä. Treeniohjelmat rakennetaan kausiluontoisesti urheilijan tärkeimpien tavoitteiden mukaisesti ja unohtamatta hetkeksikään lausetta “DO NO HARM”. Noudatan samaa periaatetta myös kun rakennamme kuukausittaista Training For Warriors -metodin ohjelmointia. Tällä hetkelllä TFW-metodilla treenaa päivittäin reilu 10 000 ihmistä maailmanlaajuisesti. Sen sijaan, että yrittäisimme keksiä yhä älyttömämpiä treenejä pyrimme yksinkertaistamaan ohjelmointiamme mahdollisimman toimivaksi, turvalliseksi ja tehokkaaksi kokonaisuudeksi. Tästä syystä olemme jättäneet treeneistämme pois monia riskialttiita liikkeitä kuten bosupallokyykyt, kippileuat, burbeet ja boksihypyt. Näille liikkeille voi olla toki paikkansa, mutta itse yritän aina minimoida riskit ja maksimoida tulokset.

Tarkoitukseni ei ole arvostella yksittäisiä treenimetodeja, tekniikoita tai ruokavalioita vaan enemmänkin peräänkuuluttaa valmentajien, bloggareiden, yrityksien ja brändien vastuuta hyvinvointibisneksessä. En sano, että elämän tarvitsee koostua pelkästään viherpirtelöistä, luomumunista, mustikoista ja lähdevedestä, mutta mikäli mainostaa omaa juttuaan hyvinvointia edistävänä on perusasioiden oltava kunnossa, niin vegaaneilla, sekasyöjillä, TFW-taistelijoilla, crosfittaajilla kuin zumbaajillakin. Tässä pari kysymystä joiden perusteella teen omat valintani, siitä minkä toimijan kanssa teen yhteistyötä.

  1. Haluaako yhteistyökumppani oikeasti innostaa ihmisiä paremman hyvinvoinin pariin?
  2. ?
  3. Onko tuote vain hetken trendi vai aito juttu jonka on relevantti mös vuosien päästä uusien trendien valloittaessa maailmaa?
  4. Onko palvelulle/tuotteelle olemassa minkäänlaista tieteellistä tai järkiperäistä perustetta?

Muoti-ilmiöissä ja trendeissä ei ole mitään vikaa, päinvastoin. Aloitinhan itsekin tanssiharrastuksen kun Bomfunk MC´s breikkareiden liikkeet syöpyivät verkkokalvoilleni 2000-luvun vaihteessa. Siitä huolimatta en ohjeista asiakkaitani pyörimään päällään niskalihaksien vahvistamiseksi. Parhaimmillaan trendit innostavat ihmisiä liikkumaan ja tekemään tietoisia valintoja oman terveytensä edistämiseksi. Siinä vaiheessa astutaan kuitenkin pimeälle puolelle kun innostuspäissään johdetaan ihmisiä harhaan. Olitpa sitten lehden toimittaja, bloggari, valmentaja tai hyvinvointia kauppaavan yrityksen toimitusjohtaja niin pyydän sinua muistamaan, että meillä kaikilla on vastuu. Liian monet seuraavat sokeasti uusimpia trendiä vain haaskatakseen rahansa ja vaarantaen terveytensä. Toivonkin hartaasti, että jatkossa hyvinvointiboomia ei ajateltaisi ainoastaan muoti-ilmiönä tai keinona lisätä yrityksen liikevaihtoa. Yläfemmat kaikille niille toimijoille, jotka ovat mukana oikeista syistä ja joiden rehellinen pyrkimys on tarjota apuaan ja ammattitaitoaan niitä tarvitseville. Teidän ja meidän ansiosta peli on vielä käännettävissä!

Asennetta ja energiaa viikonloppuun!

-Hatsolo